Vad är SEO analys?

En SEO-analys är en process där en webbplats undersöks för att få en bättre förståelse för dess prestanda när det gäller sökmotormarknadsföring och att identifiera områden som behöver förbättras. Målet med en SEO-analys är att få en övergripande bild av webbplatsens tekniska och innehållsmässiga aspekter och hur de påverkar sökmotorers indexering och ranking. Det syftar också till att hjälpa till att hitta potentiella problem och möjligheter för att öka synligheten för en webbplats i sökmotorers resultat.

Vad är SEO analys

En SEO-analys innefattar

  • Webbplatsens tekniska SEO, inklusive mobilvänlighet, URL-struktur, sitemap, trasiga länkar osv.
  • Innehållsoptimering, inklusive meta-titlar, meta-beskrivningar, sökord och innehålls kvalitet.
  • Backlink profil, inklusive kvalitet och relevans av länkar till webbplatsen.
  • Webbanalysdata, inklusive besökare, sidvisningar, källor, beteende osv.
  • Sökordsranking och konkurrens jämförelse för relevanta sökord.

Hur man kontrollerar SEO?

Det finns flera olika sätt att kontrollera din webbplats SEO och att se till att den följer bästa praxis för sökmotormarknadsföring.

  • Använd verktyg för sökmotoroptimering: Det finns många verktyg som du kan använda för att analysera din webbplats SEO. Dessa verktyg kan hjälpa dig att identifiera problem med trasiga länkar, kolla innehållsoptimering och upptäcka låga rankingar. Exempel på verktyg är Google Search Console, Ahrefs, SEMrush och Moz.
  • Använd webbanalysverktyg: Webbanalysverktyg som Google Analytics kan hjälpa dig att se hur användare interagerar med din webbplats. Du kan använda dessa verktyg för att se hur många användare som besöker din webbplats, var de kommer ifrån, hur länge de stannar på sidorna och vilka sidor som är mest populära. Dessa data kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för vad som fungerar bra på din webbplats och vad som kan förbättras.
  • Kontrollera din sökordsranking: För att se hur din webbplats rankar för relevanta sökord kan du använda sökmotoroptimering verktyg för att se din plats i SERP (Search Engine Results Page) för olika sökord. Detta kan hjälpa dig att se om du har förbättrat din ranking över tid och om det finns några sökord där du behöver förbättra dig.
  • Kontrollera din backlink profil: Backlinks är länkar till din webbplats från andra webbplatser och de kan påverka din ranking på sökmotorer. Du kan använda verktyg för att se vilka webbplatser som länkar till din webbplats och vilken kvalitet de länkarna har.
  • Använd A/B tester: A/B-tester kan hjälpa dig att se hur förändringar på din webbplats påverkar användarnas beteende och hur det påverkar din ranking på sökmotorer. Det kan hjälpa dig att få insikter i vilka förändringar som är mest effektiva för att öka din ranking och förbättra användarupplevelsen.

Att kontrollera din webbplats SEO är avgörande för att säkerställa en stark närvaro på sökmotorer och öka trafiken till din webbplats. Genom att använda en kombination av verktyg och tekniker kan du förbättra din ranking, förstå användarnas beteende och förbättra din online närvaro.

Källa:
https://www.searchenginewatch.com/2015/05/05/5-steps-for-seo-competitive-analysis-research/

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.