​Vad är organisk synlighet?

Vad är organisk synlighet? Sökmotoroptimering handlar ofta om att öka en webbplats synlighet i sökmotorerna för vissa sökord. SEO-experter använder ofta begreppet “organisk synlighet” för att beskriva hur väl en webbplats rankar i de organiska sökresultaten på Google. Det är dock viktigt att skilja på organisk synlighet och organisk trafik, eftersom de mäter två olika saker. Organisk synlighet är en grov indikation på hur väl en webbplats syns och rankar på specifika sökord i Google, medan organisk trafik mäter hur många användare som klickar sig vidare till din webbplats från sökresultaten.

Vad är organisk synlighet

Bilden visar Google Search Console på en laptop

 

Organisk synlighet – ett användbart mått för att mäta en hemsidas ranking

Det är ett sätt att mäta en hemsidas ranking på ett specifikt sökord. För att beräkna organisk synlighet används vanligtvis hemsidans rankning på olika sökord och sökordens månatliga sökvolym. Detta mätvärde är dock relativt och kan variera över tiden. Det är svårt att fastställa vad som är bra eftersom det beror på flera faktorer, inklusive popularitet, sökvolym, sökavsikt och konkurrens på sökordet.

Att förstå en hemsidas organiska synlighet kan hjälpa dig att fatta beslut om vilka sökord du bör fokusera mer på. Till exempel, om din sajt får 500 besök via sökord 1 och 300 besök via sökord 2, kan det vara svårt att veta var du ska lägga dina resurser. Men om du tittar på organisk synlighet kan du få en klarare bild. Om sökord 1 har en synlighet på 80% (du rankar på plats 1-4), medan sökord 2 bara har en synlighet på 20%, kan du se att det finns potential för att öka din synlighet och trafik för sökord 2 genom att optimera din sajt för det sökordet.

 

Varför är det viktigt?

Att ha koll på den organiska synligheten är en viktig del av att analysera en hemsidas ranking och hitta förbättringsmöjligheter. Det kan också hjälpa dig att snabbt diagnostisera eventuella SEO-problem, se hur din hemsida presterar, undersöka hur stor andel av trafiken du kan lägga beslag på, jämföra din sajts prestation med dina konkurrenters sajter och få data som kan jämföras över tid för att upptäcka förbättringsmöjligheter snabbare och enklare.

 

Källa: https://internetstiftelsen.se/guide/algoritmer/synlighet/

 

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.