Vad är lifetime value?

Lifetime value (LTV) mäter hur mycket en kund är värd i ekonomiskt värde över hela deras “livstid” som kund hos ditt företag. Genom att förstå värdet av en kund kan du bestämma hur mycket resurser du ska investera i att attrahera och behålla kunden för att öka din lönsamhet på lång sikt.

Vad är lifetime value

Bilden visar en kund som handlar.

 

Lifetime Value

Att beräkna lifetime value, även känt som customer lifetime value, handlar om att uppskatta den totala intäkt som en kund kommer att generera för ditt företag under sin kundrelation med dig. Det tar hänsyn till hur mycket en kund kommer att spendera hos dig över tiden, snarare än bara enstaka transaktioner. Det är ett viktigt verktyg för att förstå hur mycket resurser du bör spendera på att locka till dig och behålla kunder, för att maximera lönsamheten på lång sikt.

 

Fokusera på kundens livstidsvärde för smartare affärsbeslut

Genom att använda livstidsvärdet som en grund för dina ekonomiska beslut, såsom marknadsföring och SEO, kan du göra mer strategiska beslut som leder till ökad lönsamhet på lång sikt. Om du enbart fokuserar på den enskilda transaktionen riskerar du att missa potentialen för en långsiktig lönsam kundrelation, vilket kan leda till misslyckade marknadsföringskampanjer och SEO-satsningar.

 

Varför det är avgörande för ditt företag?

Genom att utvärdera kundens livstidsvärde kan du få ovärderliga insikter som kan hjälpa dig att effektivisera och öka lönsamheten i ditt företag. Lifetime value kan exempelvis hjälpa dig att:

 • Fastställa värdet av dina konverteringsmål.
 • Identifiera när en kund blir lönsam.
 • Ge en indikation på vilka kunder som är de mest lönsamma.
 • Visa lämpliga tidpunkter för olika marknadsförings- och SEO-aktiviteter.
 • Indikera vilka marknadsföringsaktiviteter du bör satsa på baserat på var kunden befinner sig i köp-processen.
 • Hjälpa dig att fastställa en optimal budget för kundanskaffning.
 • Avgöra hur mycket du bör spendera på att behålla dina kunder.
 • Beräkna hur lång tid det tar att återfå investeringen för att skaffa en ny kund.

 

Så här beräknar du kundens livstidsvärde steg för steg:

 • Identifiera genomsnittligt antal köp per år – Räkna ut hur många gånger en kund i genomsnitt handlar hos dig under ett år.
 • Bestäm genomsnittligt inköpsvärde – Beräkna hur mycket en kund i genomsnitt spenderar vid varje köp.
 • Beräkna genomsnittlig livslängd – Ta reda på hur länge en kund i genomsnitt stannar som kund hos dig.
 • Multiplicera genomsnittligt antal köp per år med genomsnittligt inköpsvärde och genomsnittlig livslängd – Detta ger dig kundens livstidsvärde.
 • Använd livstidsvärdet för att ta bättre beslut – Livstidsvärdet ger dig insikt om hur mycket du kan satsa på marknadsföring och kundanskaffning, samt hur mycket du kan investera i att behålla befintliga kunder.

Kom ihåg att livstidsvärdet är en uppskattning och kan variera mellan olika kunder. Men det ger dig en bra grund att utgå ifrån när du tar beslut om hur du ska driva ditt företag mer effektivt och lönsamt.

 

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.