Vad är länkskatt?

Du kanske har hört talas om länkskatt? Eller digitalt filter som det också kallas? En del kallar detta för meme-dödaren. Men vad betyder det egentligen och vad är dess syfte? Det ska vi reda ut här!

Vad är länkskatt

Upphovsrätt på internet

2018 bestämde sig EU för att rösta igenom nya lagar. Närmare sagt 20e juni röstade Europaparlamentets rättsutskott igenom artiklarna 11 och 13. Dessa två artiklar ska ingå i de förslag som lagts fram om en ny upphovsrättslag. Närmare sagt innebär artikel 11 att nyhetsutgivare och tidningsutgivare ska ha ensam rätt över sin digitala publicering, samt nämner även artikel 11 att nyhetsutgivarna ska få kompensation för online delningar.

Vad betyder detta då i praktiken? Jo det betyder att när artiklar från nyhetsutgivare delas på Instagram, Facebook eller andra sociala medier behöver plattformen i fråga ha en licens för detta – för att kompensera utgivarna för att man ”använder” deras nyheter. Kort och gott kan man förenklat säga att det handlar om licenser.

Å andra sidan ska artikel 13 tillämpas på de plattformar som tillåter användare att ladda upp innehåll i flödet. Man behöver helt enkelt en licens från utgivarna vars material har laddats upp på plattformen.

För- och nackdelar med länkskatt

Upphovet till artikel 11 och 13 är att många stora mediebolag i Europa är trötta på att material som de själva har gjort sprids till andra plattformar, exempelvis Facebook, Youtube, Instagram och så vidare. Detta betyder att mediebolagen inte får ta del av kakan som visningarna ger. Genom att implementera en ”länkskatt” blir mediebolagen bättre skyddade och de kan säkra mer intäkter.

Det har dock riktats en del kritik mot förslagen då man anser att det kommer göra internet mindre fritt och att det liknar mer eller mindre censur.

Under 2019 valde EU att rösta igenom artiklarna. Hur artiklarna kommer påverka nätet återstår att se.

Källa:
https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2019/790/oj

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.