Vad är kundlojalitet?

Kundlojalitet handlar om den känslomässiga relationen mellan en kund och ett företag, där lojaliteten visar sig genom kundens vilja att återkomma och engagera sig i företaget eller varumärket. För att uppnå kundlojalitet behöver företaget erbjuda positiva kundupplevelser och ett totalt värde som inkluderar både produkter och emotionella upplevelser. Kundlojalitet är således ett resultat av nöjda kunder som återkommer till företaget.

Vad är kundlojalitet

Bilden visar en hund som är de mest lojala husdjuret.

 

Varför kundlojalitet och SEO är förenade

En felaktig uppfattning är att kundlojaliteten börjar efter det första köpet. I verkligheten börjar lojalitetsprocessen vid den allra första interaktionen med ditt varumärke, vilket ofta sker på Google sökresultatsida. Det är därför viktigt att ha en bra synlighet på Google, för att förstå dina kunder och skapa en positiv användarupplevelse på din hemsida. På så sätt bygger du lojalitet steg för steg och får lojala kunder som kan generera recensioner, länkar och mer trafik till din hemsida. Sökmotoroptimering är således en viktig del i att bygga kundlojalitet.

 

Egenskaper hos lojala kunder – Varför det är viktigt att bygga lojalitet till ditt varumärke

Kunder som har lojalitet gentemot ett varumärke är inte lika påverkade av pris eller tillgänglighet. De är snarare villiga att betala mer för samma produkt eller tjänst som de redan känner till och gillar. Nedan är andra egenskaper som kännetecknar lojala kunder:

  • De gör regelbundna köp hos företaget.
  • De söker inte aktivt efter andra företag eller liknande produkter.
  • De är mer benägna att rekommendera varumärket till vänner och familj.
  • De är inte intresserade av konkurrerande företags försäljningsförsök.
  • De är öppna för att köpa ytterligare varor eller tjänster från företaget.
  • De är mer förstående när problem uppstår och litar på att företaget hanterar dem på ett bra sätt.
  • De ger gärna feedback till företaget.

 

6 sätt att öka kundlojaliteten

Det finns ingen universallösning för att öka kundlojaliteten. Det kräver kontinuerligt arbete och en djup förståelse för kundens behov och önskemål. Här följer några exempel på åtgärder du kan vidta för att öka kundlojaliteten, få kunderna att återkomma och öka deras lifetime value.

Användbart innehåll – Att tillhandahålla användbart innehåll är en effektiv strategi för att öka kundlojaliteten och bygga förtroende. Genom att förstå vad potentiella kunder söker efter på Google och skapa innehåll som svarar på deras frågor och löser deras problem, kan du skapa ett mervärde för dina kunder och öka varumärkeskännedomen. Det är viktigt att innehållet är av hög kvalitet och bygger på verkliga sökbeteenden för att ranka högre i sökresultaten och skapa en positiv upplevelse för användarna. Sökoptimering spelar en avgörande roll för att hitta rätt sökord och ta fram relevant innehåll som ger ett mervärde för kunderna och ökar chansen att de återkommer till din webbplats.

Engagera kunderna – Att ha bra och relevant innehåll är en viktig del av att driva trafik till din webbplats. Men det är inte alltid tillräckligt att bara ha bra innehåll, det måste också vara engagerande för att locka till sig besökare. Det handlar inte om att skapa innehåll för innehållets skull, utan att skapa innehåll som engagerar och interagerar med kunderna. Du kan använda dig av olika verktyg, som guider, tävlingar, delbara inlägg i sociala medier och samarbeten för att öka engagemanget.

Använd kundernas recensioner – För att öka förtroendet för ditt varumärke är det viktigt att du använder kundernas recensioner och omdömen på din webbplats. Forskning har visat att majoriteten av konsumenterna litar lika mycket på onlinerecensioner som personliga rekommendationer. För att uppmuntra dina kunder att skriva recensioner bör du övervaka och försöka förbättra eventuella negativa recensioner. Detta ökar inte bara kundernas engagemang och delaktighet, utan också din SEO. Google främjar sajter med bra användarrecensioner och betyg, vilket kan hjälpa dig att nå högre rankningar i sökresultaten.

Interaktion med kunder – interagera med dina kunder för att öka lojaliteten. Genom att skapa en gemenskap och ge kunderna en känsla av tillhörighet kan du få dem att känna sig särskilda. Sociala medier är ett bra sätt att informera om specialerbjudanden, nyheter och produkter och skapa en känsla av samtal mellan kunderna och ditt företag.

Var konsekvent – För att bygga kundlojalitet är det viktigt att leverera det du lovar varje gång. Detta är den viktigaste faktorn som skapar förtroende mellan ditt företag och kunden. Konsekvent bra produkter och tjänster gör att fler kunder kommer att bli lojala.

Ha en bra hemsida – En fungerande webbsida är avgörande för att attrahera kunder. Många börjar sin köpresa online och en webbsida som laddar långsamt, är svår att navigera eller inte är mobilvänlig kan avskräcka potentiella kunder.

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.