Vad är en reklambyrå?

En reklambyrå är ett företag som specialiserar sig på att hjälpa andra företag med marknadsföring genom att skapa reklam och annan visuell kommunikation. De kan utveckla marknadsplaner och utföra målgruppsanalyser för att skapa reklam som passar varje specifik målgrupp.

Vissa reklambyråer är inriktade på att skapa konsumentreklam medan andra fokuserar på business-to-business. De som erbjuder flera typer av marknadsföringstjänster brukar kallas för fullservicebyråer. Om en byrå specialiserar sig på digital marknadsföring kallas de istället för webbyråer eller digitala byråer.

Vad är en reklambyrå

Bilden visar hur det kan se ut om man arbetar på en reklambyrå

 

Från reklambyrå till kommunikationsbyrå – förändringar i branschen

Flera byråer har börjat kalla sig kommunikationsbyråer eftersom man anser att man arbetar i gränslandet mellan reklambyråer och PR-byråer. Till skillnad från reklambyråer, arbetar PR-byråer med icke-köpta kanaler för kommunikation. Det kan exempelvis handla om att skapa pressmeddelanden för att nå ut till media, bloggar och sociala medier för att skapa publicitet. PR-byråer kan även hantera lobbying och kriskommunikation.

 

Hur en reklambyrå kan hjälpa dig med din marknadsföring

Att samarbeta med en reklambyrå kan hjälpa ditt företag att hitta kreativa lösningar på olika problem. Reklambyråerna brukar börja med att undersöka vad som är den specifika utmaningen, och tar sedan fram en strategi för att lösa problemet.

Det är viktigt att både beställaren och reklambyrån har tydliga förväntningar på varandra, och att man väljer en byrå som har erfarenhet och kompetens som matchar ditt företags behov. Varje reklambyrå har sin egen arbetsmetodik och det är därför viktigt att välja en byrå som passar dina behov och önskemål.

 

Reklambyråer och SEO

Trots att många reklambyråer i Sverige kallar sig fullservicebyråer, väljer de inte att fokusera på sökmotoroptimering. Vissa gör försök, men lyckas inte prestera på samma nivå som specialiserade SEO-byråer. Även om vissa reklambyråer kan skapa kampanjsajter och köpa annonser på sociala medier som Facebook, så är detta i jämförelse med de möjligheter som finns inom SEO, en mycket liten del av marknadsföringen.

Reklambyråer kan vara duktiga på att skapa reklam som fångar kundernas uppmärksamhet, men när det kommer till content marketing kan de ha brister. Traditionellt har reklambyråernas huvudsakliga uppgift varit att skapa annonser och andra typer av reklam som målgruppen påtvingas, vilket ofta kräver en kampanjstrategi med punktinsatser under året.

Content marketing handlar däremot om att kontinuerligt skapa värdefullt innehåll som målgruppen självmant tar del av. Därför fungerar inte reklambyråernas reklamtänk när det gäller content marketing. Många reklambyråer saknar också erfarenhet av SEO, vilket är avgörande för att få innehållet att synas i sökmotorer som Google. Det är därför viktigt att välja en byrå som har rätt kompetens och erfarenhet för att skapa innehåll som inte bara är värdefullt för målgruppen, utan också syns och genererar nya leads.

 

Hur en reklambyrå kan hjälpa ditt företag på rätt bana

Många företag väljer att anlita reklambyråer eftersom byråerna har specialkunskaper inom marknadsföring och reklam som företagen ofta saknar. Det kan vara att försäljningen har gått ner, att företaget inte får några nya kunder eller att deras befintliga marknadsföring inte ger önskat resultat. Reklambyråerna kan komma med nya idéer och lösningar som hjälper företaget att hitta rätt väg igen. De kan ta fram effektivt säljmaterial, annonser och tydliga marknadsplaner för att öka synligheten och försäljningen.

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.