HTTP 301 – Allt du behöver veta

HTTP 301 är en viktig del av webbutveckling och sökmotoroptimering (SEO). I den här artikeln kommer vi att förklara vad en HTTP 301-omdirigering är och hur du kan använda den för att förbättra din webbplats SEO.

http 301 är ett bra sätt att stärka sin SEO. På bilden ser man 4 tangenter som bildar ordet http

Bild: En man visar bilder på olika typer av display annonser.

Vad är en http 301 redirect?

En HTTP 301-omdirigering är en permanent omlokalisering av en webbsida till en annan. Detta betyder att alla gamla länkar och bokmärken som pekar på den gamla sidan kommer att omdirigeras till den nya sidan.

Detta kan vara användbart av många olika skäl. Till exempel, om du har en webbsida som har flyttats till en ny URL eller har tagits bort helt, kan en 301-omdirigering hjälpa till att leda besökare och sökmotorer till den nya webbadressen eller en annan relevant sida på din webbplats.

Hur fungerar en HTTP 301 omdirigering?

En HTTP 301-omdirigering skickar en signal till webbläsaren eller sökmotorn att en sida har flyttats permanent till en annan URL. Detta betyder att alla länkar som pekar på den gamla sidan kommer att omdirigeras till den nya sidan. Detta hjälper till att behålla sökmotorranking och trafik till din webbplats.

Fördelar med HTTP 301 omdirigering

Det finns många fördelar med en redirect, nedan har vi rangordnat några stycken.

Bevarar sökmotorranking

Genom att använda en 301-omdirigering, kan du bibehålla den sökmotorranking du har arbetat hårt för att uppnå på den gamla webbsidan. Detta hjälper dig att fortsätta att ranka högt i sökresultaten och behålla trafik till din webbplats.

Förbättrar användarupplevelsen

En 301-omdirigering kan hjälpa till att förbättra användarupplevelsen genom att leda besökare till en relevant sida på din webbplats. Detta betyder att de inte kommer att mötas av en “404-felmeddelande” och riskera att bli frustrerade och lämna din webbplats.

Ökar webbplatsens trovärdighet

Genom att använda en 301-omdirigering, visar du sökmotorer och besökare att du är engagerad i att ge en högkvalitativ användarupplevelse. Detta kan öka webbplatsens trovärdighet och skapa ett positivt intryck för din publik.

HTTP 301-omdirigering är en viktig teknik för att hantera webbplatsförändringar och bibehålla trafik och sökmotorranking. Genom att använda en 301-omdirigering kan du säkerställa att dina besökare och sökmotorer leder till den nya webbsidan eller en annan relevant sida på din webbplats. Användningen av dessa redirects är en viktig del av sökmotoroptimering och hjälper till att bibehålla sökmotorrankningar och trafik till en webbplats när den flyttar till en ny URL eller när en gammal URL tas bort.

Källa: https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/7430/what-is-a-301-redirect-and-why-should-you-care.aspx

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.