HTTP 200 vad betyder det? En guide till en vanlig HTTP-statuskod

HTTP 200 är en HTTP-statuskod som är en del av HTTP-protokollet som används för att kommunicera mellan webbservrar och webbläsare. När en användare besöker en webbplats, skickar webbläsaren en förfrågan till webbservern, som svarar med en HTTP-statuskod för att indikera statusen för begäran. Så vad behöver du att veta om http-statuskoder? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

http 200 är en statuskod inom HTML. På bilden ser vi backend på en hemsida.

Vad betyder http 200?

En HTTP 200-statuskod betyder att webbservern har accepterat begäran och returnerat det efterfrågade innehållet till webbläsaren. Med andra ord, allt fungerar som det ska och webbsidan visas för användaren som förväntat.

Det är viktigt att notera att en HTTP 200-statuskod inte betyder att webbplatsen är säker eller att alla funktioner fungerar korrekt. Det är bara en indikator på att den efterfrågade sidan finns tillgänglig och att webbservern kunde hämta den. Kortfattat, en hemsida som du kan besöka utan att få ett felmeddelande.

Andra statuskoder

Men det finns andra statuskoder som man bör veta av, man brukar stöta på dessa till och från.

Exempelvis när användare besöker en webbsida och webbservern inte kan hitta den efterfrågade sidan, returnerar servern en annan HTTP-statuskod, till exempel 404 Not Found. Andra vanliga HTTP-statuskoder inkluderar 301 Redirect, 403 Forbidden och 500 Internal Server Error.

Hur kan jag se statuskoden?

För att se HTTP-statuskoden på en webbsida, kan du använda webbläsarens utvecklarverktyg. I Chrome kan du öppna utvecklarverktygen genom att högerklicka på sidan och välja “Inspektera” i menyn. Klicka sedan på “Network” i verktygsfältet och ladda om sidan. HTTP-statuskoden visas bredvid varje fil som laddas.

Så vad är viktigt att komma ihåg om HTTP 200?

Det är helt enkelt en indikator på att webbservern har returnerat begärt innehåll till webbläsaren. Men det betyder inte att allt på webbplatsen fungerar korrekt eller att webbplatsen är säker. Om du upptäcker problem med en webbplats, bör du rapportera dem till webbplatsens ägare eller administratör för att åtgärda dem.

Källa: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Status/200

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.