Är ChatGPT säkert?

ChatGPT är en AI-modell utvecklad av OpenAI som använder en transformerbaserad neural nätverksarkitektur och precis som med alla AI-modeller väcker det frågor om säkerhet och integritet. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur ChatGPT säkerställer dessa villkor.

Är ChatGPT säkert
Bilden visar ett bankfack som ska illustrera säkerhet.

​Säkerhet vid träning av modellen

En viktig del av hur säkerheten garanteras i ChatGPT är genom att säkerställa att modellen tränas på ett tryggt sätt. OpenAI använder en mängd olika tekniker för att skydda data som används för att träna modellen.

Detta inkluderar att limitera tillgänglig data till en begränsad grupp av säkerhetskontrollerade anställda och användning av krypteringstekniker för att skydda data som transporteras.

 

Säkerhet vid användning av modellen

När det gäller användning av ChatGPT är det viktigt att kunna säkerställa att modellen inte används på ett sätt som kan utgöra en säkerhetsrisk. OpenAI har implementerat flera säkerhetsåtgärder för att förhindra detta. Bland annat kan modellen inte användas för att skapa så kallade deepfake-videor eller för att generera skadlig kod.

Dessutom kan modellen anpassas efter de behov som användarna har och tillämpa olika säkerhetsåtgärder. Exempelvis kan modellen tränas endast med data som har anonymiserats, eller endast med data från specifika källor som anses vara tillförlitliga.

 

Integritet

En annan viktigt säkerhetsaspekt av ChatGPT är integriteten. Eftersom modellen kan skapa text baserat på det den har lärt sig från enorma mängder av textdata, kan det finnas oro för att modellen kan användas för att skapa text som kan utgöra en risk för integriteten.

För att säkerställa integriteten har OpenAI implementerat flera integritetskontroller. Dessa inkluderar begränsad tillgång av modellen till endast säkerhetskontrollerade personer och att implementera begränsningar i hur modellen kan användas.

 

Källor: https://openai.com/safety

https://www.wsj.com/articles/chatgpt-ai-chatbot-app-explained-11675865177

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.
Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.