Vem äger TikTok?

TikTok är en av de mest populära sociala medieplattformarna idag med över en miljard aktiva användare varje månad. TikTok är ständig källa till nya virala trender och utmaningar. Den har vuxit snabbt att bli en rival till andra plattformar som YouTube, Instagram och Facebook. Men frågan är: vem äger TikTok?

En telefon lutandes mot en blomma som visar Tiktok appen. Vem äger tiktok?

Bild på den populära appen TikTok

TikTok ägs av det kinesiska teknikföretaget ByteDance. De har kontor över hela världen, inklusive i amerikanska städer som Los Angeles, San Francisco och Chicago. ByteDance är också ägare till flera andra sociala medieplattformar, inklusive BaBe, Helo och Viga Video.

Företaget grundades 2012 av Zhang Yiming och har sedan dess vuxit sig till ett gigantiskt konglomerat, med en 22% ägarskapsandel för Zhang. ByteDance lanserade TikTok under namnet “Douyin” på den kinesiska marknaden 2016 och släppte den globalt 2018.

Kontroverser runt TikTok

Striderna runt TikTok har handlat om den information som samlas in och lagras om dess användare. Detta på grund av den kinesiska bakgrunden. Detta ledde till samtal om ett potentiellt landsomfattande förbud i USA. Det var den dåvarande president Donald Trump hotade med det. För att undvika förbudet skulle ByteDance behöva sälja TikTok till ett amerikanskt företag.

Förvärv av TikTok USA

Allvarliga diskussioner fördes med två amerikanska företag, Oracle och Walmart, om en potentiell förvärv av TikTok. Oracle, ett mjukvaruföretag med huvudkontor i Austin, Texas, var ett av de mest intressanta företagen. De är mest kända för sin produkt Java och molnteknik som används av Amazon och Zoom.

Uppköp av TikTok & Vem äger TikTok idag?

Till slut blev det bekräftat att Oracle skulle köpa TikTok USA. Därmed skulle företaget ta över den tekniska driften av plattformen. Detta har gjort det möjligt för TikTok att fortsätta vara tillgängligt för de amerikanska medborgare.

Sammantaget är TikTok en av de mest populära sociala medieplattformarna, ägd av det kinesiska teknikföretaget ByteDance. Trots kontroverser om den information som samlas in om användare har TikTok fortsatt vara tillgängligt i USA. Detta tack vare det amerikanska mjukvaruföretaget Oracles förvärv.

Källa: https://www.entrepreneur.com/science-technology/who-owns-tiktok-updated-2023/444823

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.