Vem äger Facebook?

Vem äger Facebook? Det är en vanlig fråga som många människor undrar över. Facebook är en av världens största sociala medieplattformar. I skrivande stund har facebook över 2,7 miljarder månatliga användare. Men vem är egentligen ägaren bakom denna gigantiska plattform? 

Bild på Metas logotyp som äger facebook. Vem äger facebook?

Bilden demonstrerar META:s logotyp. Meta är ett amerikanskt företag. 

Facebooks historia

För att förstå vem som äger Facebook idag, är det viktigt att förstå dess historia. Facebook grundades år 2004 av Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz och Eduardo Saverin. Då var de studenter vid Harvard University. Sedan dess har den vuxit exponentiellt och blivit en global plattform. En platform där människor kan ansluta sig till och interagera med varandra. Facebook nådde inte den svenska marknaden förrän 2007. Men ordentliga genombrottet i Sverige skedde under åren 2008 och 2009.

Vem äger Facebook idag?

Idag är Facebook ett publikt företag och dess aktier handlas på börsen. Det innebär att ingen person eller enskild grupp äger majoriteten av bolaget. Istället ägs företaget av dess aktieägare. Aktieägarna kan bestå av både privatpersoner och institutioner.

Mark Zuckerberg är fortfarande en av de största aktieägarna i företaget dock. Trots detta så äger han inte majoriteten av företaget. Mark Zuckerberg sålde majoriteten av sina aktier redan 2016. Andra stora aktieägare inkluderar Vanguard Group, BlackRock och Fidelity.

Facebooks styrelse

Styrelsen är ansvarig för att fatta beslut om företagets riktning och strategi. Styrelsen består av en grupp personer som är valda av företagets aktieägare. Mark Zuckerberg är en av ledamöterna i Facebooks styrelse och fungerar också som företagets verkställande direktör.

Så, vem äger Facebook? Dessvärre är det ingen person som äger majoriteten av företaget. Detta eftersom Facebook är ett publikt företag som ägs av dess aktieägare. Men Mark Zuckerberg är fortfarande en viktig aktieägare och spelar en viktig roll i företagets ledning. Den har också en styrelse som fattar beslut om företagets riktning och strategi. Facebook är en global plattform som fortsätter att utvecklas och påverka vår värld än idag.

Källa: https://www.makeuseof.com/who-owns-facebook-now/

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.