Vad är URL?

En URL, även kallad webbadress eller internetadress, är en pekare till en specifik resurs på internet, som en webbsida, undersida, bild eller annan fil.

Uniform Resource Locator, eller URL, är den tekniska definitionen på en teckensträng som leder till en viss resurs på nätet. Tim Berners-Lee, en av grundarna till World Wide Web (WWW), skapade URL år 1989. Användningen av URL är vanligast för att enkelt hänvisa användare till en specifik hemsida (exempelvis Growthmarketing.se) eller undersida (Growthmarketing.se/om-oss). Men URL:er kan även användas för att peka mot andra typer av innehåll såsom bilder, ljudfiler, videor och hypertextfiler (html-filer).

Vad är URL

Bilden visar vart du hittar webbadressen

 

Hur hittar jag min URL?

För att hitta din webbadress behöver du navigera till webbsidan du är intresserad av. Därefter kan du titta längst upp i webbläsarfönstret där du normalt sett ser webbsidans titel. Direkt bredvid titeln hittar du adressfältet, där du kan se hela webbadressen som börjar med “http://” eller “https://”. Det är denna webbadress som utgör din URL-adress för den aktuella sidan.

 

Betydelsen av en bra URL-struktur för SEO

Att ha en korrekt URL-struktur är av stor betydelse för sökmotoroptimering (SEO). Kort och gott på frågan om URL är viktigt för SEO är – Ja! Det är viktigt. Men det långa svaret är mer komplext eftersom URL-strukturen påverkar både rankingen och besökarantalet på flera sätt.

Google rekommenderar i sina SEO-riktlinjer att en sajts URL-struktur ska vara enkel och lättförståelig för människor. Detta inkluderar att använda webbadresser som exempel.se/hundmat istället för krångliga och obegripliga adresser som exempel.se/options=814&values=1323&gclid=CjwKCAjw0N6hBhAUEiwAXab

Det är också viktigt att separera ord för att skapa tydlighet. En tydlig och logisk struktur på webbplatsens innehåll gör att Googles sökrobotar enklare kan hitta rätt och kategorisera sajten, och ofta återspeglas denna struktur i URL-adresserna.

En välformulerad webbadress kan påverka din sajts ranking och sökmotoroptimering på flera sätt. Det mest uppenbara sättet är att en överskådlig och lättförståelig URL-struktur gör det mer troligt att användare klickar på din länk istället för en annan. Detta kan öka din klickfrekvens och därmed förbättra din CTR (click-through rate). En högre CTR kan i sin tur leda till att Google rankar din sajt högre.

Längden på en webbadress kan också påverka dess ranking. Studier har visat att kortare URL:er tenderar att ranka bättre än längre. Detta beror troligen på att kortare URL:er är enklare att läsa och förstå, vilket ökar sannolikheten för att användare klickar på länken.

 

Källa: https://domains.google/intl/sv_se/learn/web-terms-101/

 

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.