Vad är programmatic?

Programmatic advertising är en metod för att automatiskt köpa, leverera och optimera annonser på nätet. Det innebär att annonser köps och säljs via automatiserade system, ofta kallade “demand-side platforms” (DSP) och “supply-side platforms” (SSP), i stället för via traditionella manuella metoder som att ringa upp en annonskundrepresentant eller genom direktavtal.

Programmatic advertising gör det möjligt för annonsörer att nå rätt publik på rätt tid, genom att samla in data om användarens beteende och demografi för att rikta annonserna till dem. Detta kan göras genom real-time bidding (RTB), där annonsplatser säljs via auktioner i realtid, eller genom programmatic direct, där annonsörer och utgivare har tidigare avtalade priser och annonsplatser.

Programmatic advertising gör det också möjligt för annonsörer att automatiskt optimera sina annonskampanjer genom att samla in data och använda den för att anpassa annonserna för att nå den mest effektiva målgruppen. Detta gör det möjligt för annonsörer att spendera sin budget mer effektivt och skala upp eller ner sin annonsering snabbt, beroende på kampanjens prestanda.

Vad är programmatic

Öka effektiviteten

Sammantaget är programmatic advertising en metod för att automatiskt köpa, leverera och optimera annonser på nätet, som hjälper annonsörer att nå rätt publik på rätt tid och automatiskt optimera sin annonsering för att nå den mest effektiva målgruppen. Det kan också minska kostnaderna och öka effektiviteten i annonseringen jämfört med traditionella metoder.

Hur används programmatic inom marknadsföring?

Programmatic marknadsföring är en metod för automatiserad annonsförsäljning och leverans som använder teknik för att köpa och leverera annonser på ett mer effektivt sätt än traditionella metoder. I stället för att manuellt kontakta varje webbplats eller annonsnätverk för att köpa annonsplatser, använder företag som vill annonsera sig programmatiska tekniker för att automatiskt köpa annonsplatser på webbplatser och i nätverk som matchar deras målgrupp och annonsbudget.

Det finns två huvudsakliga sätt att köpa annonser programmatiskt: Real-time bidding (RTB) och programmatic direct. RTB innebär att annonsplatser köps och säljs på en annonsauktionsmarknad i realtid, medan programmatic direct innebär att annonser köps direkt från utgivaren av en webbplats eller ett annonsnätverk med hjälp av programmatiska tekniker.

Källa:
https://digitalmarketinginstitute.com/blog/the-beginners-guide-to-programmatic-advertising

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.