Vad är PrestaShop?

PrestaShop är en av de mest använda plattformarna för e-handel och används av över 300 000 butiker på 60 språk runtom i världen. Eftersom programvaran bygger på öppen källkod är det gratis att använda den, men för att få full funktionalitet i din webbutik kan det vara nödvändigt att köpa extra moduler. Det är en smidig och innovativ e-handelsplattform som innehåller alla grundläggande funktioner som behövs för att skapa en webbutik.

Dessutom finns det extra moduler tillgängliga för att bygga ut butiken med exempelvis olika betallösningar, annonser och kundundersökningar. Företaget grundades 2007 av Igor Schlumberger och Bruno Lévêque, efter att ha utvecklats från IT-universitetet EPITECH i Paris under namnet phpOpenSource sedan 1999.

Vad är PrestaShop

Bilden visar hur det kan se ut efter att man har handlat på en E-handel.

 

Hur fungerar PrestaShop?

Precis som många andra e-handelsplattformar är PrestaShop byggd med hjälp av programmeringsspråket PHP och använder en MySQL-databas för att lagra all information. Detta innebär att du inte behöver köpa någon programvara eller betala för att använda den, vilket är en fördel för dig som vill starta en webbutik med begränsad budget. Du behöver dock skaffa hosting via ett webbhotell eller VPS där du kan installera programvaran. Dessutom kan du behöva köpa till extra moduler för att få alla funktioner du behöver för att skapa en optimal webbutik.

 

Så kommer du snabbt igång med PrestaShop

Att komma igång med programvaran behöver inte vara krångligt och tar inte heller särskilt lång tid. Om du har en mindre butik kan du enkelt lägga till produkterna en efter en. Men om du har ett större sortiment är det mycket smidigare att importera allt på en gång med hjälp av en CSV-fil. Och det är enkelt att göra i programmet!

I plattformen ingår stöd för produktvariationer, såsom storlek och färg, vilket gör det lätt att hantera en stor mängd olika produkter.

PrestaShop Platform

För de som inte vill hosta och installera en webbutik själva erbjuds en fullservice-lösning som heter PrestaShop Platform. Du får en skräddarsydd installation, hosting av programvaran, backup, support med mera.

Automatisk installation av PrestaShop

Många hostingföretag erbjuder också en automatisk installation av PrestaShop. Det finns också flera svenska alternativ att välja mellan. Ett av dessa hostingbolag kan till och med hittas direkt på PrestaShops hemsida.

En flerspråkig webbutik med PrestaShop

Med PrestaShop kan du skapa en webbutik som är anpassad för olika marknader runt om i världen. Mjukvaran har stöd för över 60 språk och alla valutor i världen. Det innebär att du kan anpassa din webbutik till olika kunder och regioner, och därmed öka chansen att få fler besökare och kunder. PrestaShop är också modulbaserad, vilket ger dig möjlighet att bygga ut din butik med nya funktioner och integrationer.

Modulbaserad

I PrestaShop Addons Marketplace hittar du hundratals moduler för allt från kassalösningar och betalmetoder till sökmotoroptimering och integrering med andra marknadsplatser som Amazon. En del av modulerna är gratis medan andra kostar pengar, men du kan skapa en helt fungerande butik med gratismodulerna om du vill. Så om du vill skapa en flerspråkig och flexibel webbutik är PrestaShop definitivt ett alternativ att överväga.

 

PrestaShop – Gratis och lättanvänt e-handelssystem med SEO-fördelar

Det är ett bra val för dig som vill ha en gratis och relativt lättanvänd e-handelsplattform. Det är en självhostad lösning vilket betyder att du själv äger hela butiken. Att lägga till nya produkter och skapa en grundläggande webbutik är enkelt, men för att utöka funktionaliteten behöver du köpa till moduler.

Trots att PrestaShop är SEO-vänligt behöver du göra mer än att bara installera programvaran för att göra din butik sökmotoroptimerad. Du behöver planera och genomföra en systematisk SEO-strategi, inklusive att installera moduler för att optimera din butik för sökmotorer. Även om PrestaShop har sina fördelar är det inte lika enkelt att använda som Shopify och har inte heller samma mängd insticksmoduler och teman som WooCommerce har.

Men om du vill ha en gratis e-handelsplattform som du själv kan styra och anpassa efter dina behov kan PrestaShop vara ett bra val.

 

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.