Vad är page speed?

I SEO-kretsar talas det ofta om vikten av page speed, men vad innebär egentligen detta begrepp? Page speed handlar om tiden det tar för en specifik webbsida att ladda innehållet, till exempel text och bilder. Det är viktigt att skilja på begreppet page speed och site speed, som mäter den genomsnittliga laddningstiden för hela webbplatsen.

För att förbättra din webbsidas page speed finns det flera faktorer att ta hänsyn till, såsom serverprestanda, storleken på bilder och HTML-kod. Genom att optimera dessa faktorer kan du förbättra laddningstiden på din webbsida och ge besökarna en bättre upplevelse.

Vad är page speed

Bilden visar Google Pagespeed Insights.

 

Page speed – betydelsen för din webbsida och sökmotoroptimering

Tidigare var snabbhet på en webbsida ett viktigt mätvärde för utvecklare, men idag har page speed utvecklats till en av de viktigaste faktorerna för sökmotoroptimering. Google rankar webbsidor efter page speed eftersom det speglar kvaliteten och användarupplevelsen på webbplatsen.

En webbsida med långsam laddningstid kan leda till att användarna avbryter interaktionen med sidan, vilket minskar sidans intresse och kvalitet. Omvänt belönar Google snabba webbsidor med högre ranking i sökresultatet.

Genom att optimera din webbsida och förbättra page speed kan du locka mer organisk trafik och öka exponeringen av ditt varumärke och dina produkter. Detta ger dig också mer tid att visa upp din sajt för användarna och därmed öka chansen att få fler kunder.

En snabb laddningstid på en webbsida är viktigt av flera anledningar. Förutom att påverka sajtens ranking och trafik, påverkar det också alla marknadsföringskanaler. Forskning visar att snabba webbsidor ökar konverteringar och minskar avvisningsfrekvensen oavsett kanal.

Dessutom påverkar laddhastigheten hur användarna uppfattar din sajt och ditt företag. En snabb sajt ger en positiv användarupplevelse och förknippas med positiva associationer till ditt varumärke. Det är också viktigt för trovärdigheten då en snabb sajt ger användaren det de förväntar sig.

Google rekommenderar en page speed på under två sekunder, vilket innebär att det är viktigt att optimera laddningstiden på din webbsida för att ge användarna den bästa upplevelsen och för att stärka ditt varumärke.

 

Hur kontrollerar man sin hemsidas laddhastighet?

För att optimera din webbplats är det viktigt att du först mäter dess laddhastighet. Det finns flera verktyg och tjänster du kan använda för att göra det, och här är några av de mest populära:

  • Google PageSpeed Insight är ett av de mest använda verktygen som analyserar webbsidan och ger en poäng baserad på laddningstid och optimering.
  • Gtmetrix är ett verktyg som inte bara mäter laddtiden utan också ger en detaljerad rapport om varje resurs på sidan, inklusive bilder och skript.
  • WebPageTest är ett annat verktyg som låter dig testa laddningstiden från olika platser runt om i världen.
  • Pingdom Tools liknar Gtmetrix, men har också en realtidsövervakning som hjälper dig att upptäcka problem direkt.
  • Dotcom-tools mäter laddningstid från olika geografiska platser runt om i världen och ger en omfattande rapport med tips för optimering.

 

Så kan du påverka din page speed

Att förbättra din webbsidas laddningstid är en viktig del i sökmotoroptimering och användarupplevelse. Även om det finns många program som kan mäta din sidas hastighet, är det inte alla som ger konkreta råd om hur du kan förbättra laddningstiden. Här är tre åtgärder som kan hjälpa till att förbättra laddningstiden på din webbsida:

  • Först och främst bör du komprimera dina bilder. Stora och tunga bilder kan göra att din webbsida laddar långsamt. Genom att minska storleken på dina bilder kan du förkorta laddningstiden betydligt.
  • För det andra kan du optimera din kod genom att förminska CSS, JavaScript och HTML. Ta bort onödiga tecken, kodkommentarer, formatering och oanvänd kod. Detta kan göra att din webbsida laddas snabbare.
  • Sist men inte minst, se över din server. Letar efter hinder som långsam routning eller brist på minne. Åtgärda dessa problem och överväg att byta till en annan webbhotelltjänst om det skulle behövas.

 

Här kan du testa din hemsidas page speed: https://pagespeed.web.dev/?utm_source=psi&utm_medium=redirect

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.