Vad är Magento?

Magento är ett av världens mest använda e-handelssystem som bygger på öppen källkod. Det innebär att du kan använda det gratis eller betala för en version med full support från Adobe Commerce. Eftersom Magento är så populärt används det för att driva webbutiker som omsätter mer än 100 miljarder dollar varje år.

Det är ett utmärkt val om du vill optimera din webbutik för SEO. Med Magento 2 kan du skapa en webbutik för produkter och tjänster som utmanar andra plattformar som WooCommerce. Tillsammans med Shopify och PrestaShop är Magento en av de mest populära plattformarna för e-handel. Dess popularitet fortsätter att växa.

Vad är Magento

Bilden visar Magentos logotyp

 

Hur fungerar Magento?

Grundläggande fungerar det på samma sätt som många andra e-handelssystem. Det är en mjukvara som du kan ladda ner och installera på ett webbhotell eller på din egen server helt gratis. Därefter kan du koppla din domän till din nya webbutik. Inuti plattformen finns verktyg som låter dig skapa produktkategorier och produkttaggar. Du kan också ladda upp en beskrivande text och flera bilder för varje produkt. Dessutom kan du kategorisera och tagga produkterna för att göra det enklare för kunderna att hitta dem.

Magento är ett e-handelssystem som kan användas gratis genom att installeras på en egen server eller ett webbhotell. Programvaran gör det möjligt att skapa produktkategorier och ladda upp produktbeskrivningar och bilder. För att hjälpa besökarna att hitta rätt produkter kan menyer, filter, sökfunktion och annan navigering användas. Sedan 2018 ägs plattformen av Adobe och kan även användas som en PaaS-tjänst genom Adobe Commerce.

På Magento Marketplace kan webbutiksinnehavare köpa och ladda ner olika insticksmoduler som integrationer för e-postutskick, sociala medier, betallösningar och digital marknadsföring och SEO. Det är också möjligt att ladda ner grafiska teman som påverkar den visuella profilen och presentationen av butiken på skärmar och mobila enheter.

Magento 2 har en inbyggd API-funktion med både REST- och SOAP-stöd. API:et ger utvecklare möjlighet att skapa anpassade lösningar som fungerar tillsammans med Magento. Det finns flera användningsområden för Magento API, inklusive: att utveckla en egen shopping-app för mobiltelefoner, att skapa en app för att hjälpa kunder att handla i ditt showroom, att integrera med CRM-system, att integrera med JavaScript och att integrera med CMS-plattformar. Magento API ger dig möjlighet att anpassa och förbättra funktionaliteten i din e-handel på ett enkelt sätt.

 

Vem är Magento för?

Det är en utmärkt plattform för dig som vill ha en webbutik med stor flexibilitet och anpassningsmöjligheter. Genom att installera programvaran på en server har du full kontroll över innehållet och äger all information. Plattformen är gratis att använda, men det finns också en betalversion genom Adobe Commerce som erbjuder full support och användarstöd.

Även om Magento anses vara svårare att använda än exempelvis WooCommerce och det finns färre färdiga insticksmoduler, så har plattformen många fördelar, särskilt för stora webbshoppar. Magento har hög säkerhet i grundutförandet och det finns inte lika stort behov av extra plugins som i andra e-handelsplattformar.

 

Är Magento bra för SEO?

Ja! det är en e-handelsplattform som är optimerad för SEO direkt från start. Det finns många anpassningsmöjligheter som gör det enkelt att strukturera innehållet i din webbutik på ett SEO-vänligt sätt. Du kan enkelt strukturera kategoritexter, produkttexter och andra texter genom att använda H1, H2 och H3. Dessutom kan du ställa in meta title och description, ha en kanonisk URL-struktur och lägga till en blogg på din webbplats.

Magento har även en snabb laddningstid vilket är en viktig faktor för SEO. Trots att Magento har goda förutsättningar för SEO är det viktigt att ha en plan och metodiskt genomföra sökmotoroptimering för att nå toppranking i Google.

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.