Vad är en SWOT analys?

SWOT är en förkortning som står för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats, vilket översatt till svenska betyder styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Det är en planeringsmetod och strategi som används för att identifiera de viktigaste faktorerna som påverkar ett företags eller en organisationens framgång. SWOT-analys kan också användas av individer för att bedöma sina egna styrkor, svagheter, möjligheter och hot.

vad är en SWOT-analys

Bilden visar personer som arbetar med en analys

 

SWOT analys: En överblick av styrkor, svagheter, möjligheter och hot

En SWOT-analys används för att identifiera företagets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Genom att kartlägga dessa faktorer kan man få en överblick över företagets situation och vad som hindrar eller gynnar dess utveckling. Genom en relativt enkel process av brainstorming och pappersarbete kan man skapa en översiktlig bild av företagets ståndpunkt och vad som behöver göras för att ta nästa steg.

Även om en SWOT-analys kan göras på ett grundläggande sätt kan den också vara mer avancerad för att få en djupare förståelse av företagets situation. Det är oklart vem som är upphovsman till denna analysmetod, men den har blivit en välkänd och användbar strategisk planeringsmodell.

 

Hur gör man inom SEO?

En SWOT-analys kan vara till nytta för SEO-projekt. Inom SEO är det en mängd faktorer som spelar in för att förbättra sajtens ranking och prestanda. Med hjälp av en SWOT-analys för SEO kan du identifiera projektets styrkor och svagheter, liksom hot och möjligheter som finns på marknaden. Det är viktigt att komma ihåg att SEO och digital marknadsföring handlar om mycket mer än bara innehåll och länkar. Genom att genomföra en SWOT-analys för SEO kan du skaffa dig en tydlig bild av hur ditt projekt står i förhållande till konkurrenterna och vad du behöver göra för att förbättra rankingen.

 

SWOT analys för SEO: Identifiera styrkor, svagheter, möjligheter och hot

S – Styrkor:

 • Ett välkänt varumärke
 • En naturlig och stark länkprofil
 • Stort antal följare på sociala medier
 • Redan existerande innehåll på webbplatsen som genererar kvalitetstrafik

W – Svagheter:

 • Brister i befintligt innehåll gällande viktiga sökord
 • Låg konverteringsgrad av trafiken
 • Följarna på sociala medier delar sällan innehållet
 • Bristande marknadsföringsplan som inkluderar SEO

O – Möjligheter:

 • On-page SEO kan implementeras för att förbättra sökresultaten
 • Analys av sidor med högre konverteringsgrad kan ge insikt om hur man förbättrar andra sidor
 • Möjlighet att skapa engagerande innehåll inom ett relevant område
 • Låg konkurrens för vissa sökord med hög sökvolym

T – Hot:

 • Konkurrenter med stark länkprofil
 • Konkurrenter med omfattande innehåll
 • Google-algoritmuppdateringar.

 

Källa: https://www.business.qld.gov.au/running-business/planning/swot-analysis

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.