​Vad är en mobilanpassad hemsida?

En mobilanpassad webbplats gör ditt företag mer tillgängligt för mobila användare. Genom att ha en responsiv design som anpassar sig efter olika skärmstorlekar, kan besökare smidigt navigera och interagera med din sajt från mobila enheter. Det är en nödvändighet i dagens digitala värld där allt fler använder mobila enheter för att söka information och handla online.

Vad är en mobilanpassad hemsida

Bilden visar en mobilanpassad webbsida

 

Varför är en mobilanpassad hemsida viktig för användarupplevelsen?

En mobilanpassad hemsida är viktigt för att användaren ska få en bra och lättillgänglig upplevelse oavsett om hen surfar på datorn eller mobilen. Om webbplatsen inte är mobilanpassad kan användaren uppleva problem med för liten text, klickbara objekt som är för nära varandra, innehåll som är för brett för att visas samt svårtillgängliga menyer som gör navigeringen svår. En mobilanpassad hemsida gör däremot att användaren inte behöver oroa sig för dessa bekymmer och kan interagera med innehållet lika bra på mobilen som på datorn.

 

Varför behövs det?

En mobilanpassad hemsida är nödvändig för att ge en optimal användarupplevelse. Med över hälften av internetanvändare som surfar från mobila enheter är det viktigt att anpassa webbplatsen för att möta deras behov.

Mobilanpassade webbplatser är en investering för att göra dina besökare nöjda och för att se till att de kan navigera och konsumera din information utan hinder eller problem. I en tid då teknologin utvecklas snabbt och antalet mobila användare ständigt ökar, är det viktigt att hålla sig uppdaterad för att kunna möta kundernas behov.

 

Så påverkar en mobilanpassad hemsida din ranking på Google

Att ha en mobilanpassad webbsida är inte bara viktigt för att tillfredsställa dina besökare, det är också avgörande för att ranka högt i sökmotorer som Google. Det finns två sätt som mobilvänliga webbplatser får bättre rankingar.

För det första, sedan Google rullade ut en algoritmuppdatering i april 2015, har mobilanpassade webbplatser fått högre rankingar.

För det andra, användarupplevelsen är också en indirekt rankingfaktor. Om mobila användare snabbt lämnar din webbplats eller klickar på tillbaka-knappen skickar det en signal till Google att din webbplats inte är intressant eller relevant för dem. Detta kan i sin tur leda till en sämre ranking på lång sikt.

 

Så här testar du om din webbsida är mobilvänlig

Google har ett verktyg som gratis kan testa om din webbsida är mobilanpassad eller inte. Det är viktigt att ha en mobilvänlig hemsida för att inte tappa besökare och ranking i sökmotorerna.

Du kan enkelt testa mobilvänligheten genom att gå till https://search.google.com/test/mobile-friendly, fylla i din webbadress och klicka på “Testa webbadress”. Efter några minuter ser du om din sajt är mobilanpassad eller om förbättringar behövs.

Utöver detta kan du också använda Google Search Console för att få en överblick över eventuella problem på din hemsida, inklusive om den inte är mobilvänlig. På så sätt kan du rätta till problemen och undvika att tappa ranking i sökmotorerna.

 

Skapa en mobilvänlig hemsida

Att skapa en mobilvänlig hemsida med responsiv design är idag det vanligaste sättet att skapa en sajt som fungerar bra på alla enheter. Det innebär att innehållet på webbplatsen anpassas automatiskt efter skärmstorlek och upplösning, vilket ger en bättre användarupplevelse för mobila användare.

Tidigare byggdes hemsidor främst för datoranvändare, men med mobilanvändarna i majoritet är det nu allt viktigare att hemsidor fungerar bra på mobila enheter. Det kallas för “mobile first” inom utvecklarvärlden. Genom att använda responsiv design slipper man även skapa en separat mobilversion av webbplatsen, vilket är både billigare och ger bättre kvalitet.

WordPress, världens mest populära plattform för hemsidor, erbjuder många färdiga teman som är anpassade för mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom finns det flera andra plattformar och verktyg som gör det enkelt att skapa en responsiv hemsida som fungerar lika bra på alla enheter.

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.