Vad är artificiell intelligens?

Artificiell intelligens, eller AI, är en teknologi som har potentialen att förändra världen som vi känner den. Men vad är artificiell intelligens egentligen, och hur fungerar det? I den här artikeln kommer vi att utforska definitionen av artificiell intelligens och dess användningsområden.

Artificiell intelligens (AI) har varit ett av de mest omtalade teknologiska framstegen de senaste åren. Det används nu inom en mängd olika områden som exempelvis:

  • Självkörande bilar.
  • Medicin.
  • Finans.

Men vad är det egentligen som gör AI så speciellt?

Skylt med text artificiell intelligens, vad är artificiell intelligens?

Bilden visar en skylt om artificiell intelligens

Hur fungerar AI?

För att förstå vad är artificiell intelligens för något, samt förstå hur AI fungerar är det viktigt att förstå grunderna i maskininlärning och djupinlärning. Dessa tekniker gör det möjligt för datorer att lära sig och förbättra sina prestationer över tiden. Men hur fungerar dessa tekniker? och hur använder man dem för att skapa AI-system?

Maskininlärning är en process där datorer lär sig att identifiera mönster i data. Data kan därefter användas för att till exempel upptäcka spam-e-post men likväl identifiera ansikten. Alltså när datorerna har lärt sig att identifiera dessa mönster kan de sedan använda den kunskapen för att göra mer sofistikerade bedömningar och dra slutsatser.

En av de viktigaste aspekterna av maskininlärning är att den kräver mycket data för att fungera korrekt. Ju mer data som finns tillgängligt, desto mer träning kan datorn genomgå. Vilket i sin tur förbättrar dess prestationer. Därför samlar många företag och organisationer stora mängder data för att utveckla och förbättra sina AI-system.

Djupinlärning däremot är en mer avancerad form av maskininlärning som använder neuronnät för att simulera mänskliga hjärnor. Neuronnäten består av flera lager av artificiella neuroner. Dessa neuroner arbetar tillsammans för att identifiera mönster i data. Därför har djupinlärning revolutionerat många områden, inklusive röstigenkänning och bildigenkänning.

Så hur används AI i praktiken?

En av de mest uppmärksammade användningsområden är inom självkörande bilar. Genom att använda sensorer och kameror kan bilar samla in data om sin omgivning och  därefter använda den informationen för att köra på ett säkert sätt.

AI används också inom medicin för att diagnostisera sjukdomar och utveckla nya behandlingsmetoder.

Inom transport används AI för att förutsäga trafik och optimera rutter för att minska koldioxidutsläppen, medan inom utbildning används AI för att anpassa lärande till varje elevs unika behov.

Så vad är artificiell intelligens kortfattat?

Men en av de största utmaningarna med AI är att utveckla system som är etiska och rättvisa. Eftersom AI-beslut baseras på data som matas in i systemet, kan dessa system därför reproducera befintliga orättvisor och diskrimineringar. Det är därför viktigt att säkerställa att AI-system utvecklas med hänsyn till etik och rättvisa.

Slutkontenta av det hela är att artificiell intelligens är en av de mest spännande och lovande teknologierna i dagens samhälle. Det är en teknologi som kan förändra hur vi arbetar, lär oss, samarbetar och lever våra liv. Men det är också en teknologi som kräver noggrann planering och utveckling för att säkerställa att den används på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.

Källa: https://www.ibm.com/topics/artificial-intelligence

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.