Vad är användarengagemang?

Användarengagemang är ett begrepp inom SEO som beskriver hur användarna interagerar med en webbplats. Det inkluderar alla aktiviteter som användare utför, såsom att klicka på länkar, kommentera, dela innehåll, skapa konto eller genomföra ett köp.

Användarengagemang används för att bedöma webbplatsens popularitet och relevans. Genom att analysera användarengagemang kan man få en förståelse för vilket innehåll som är mest intressant för besökarna och därmed optimera webbplatsen för bättre användarupplevelse.

Vad är användarengagemang

Bilden visar hur användare interagerar men en webbplats

 

Få ut det mesta av din SEO-strategi: Varför användarengegemang är viktigt

SEO handlar inte enbart om att ranka högt på Google och dra in mer trafik till din webbplats. Det handlar också om att få användarna att engagera sig i och interagera med innehållet på ett meningsfullt sätt. Klick på länkar kan ibland ske av misstag, men när användarna aktivt engagerar sig i innehållet visar det på ett genuint intresse för sajtens produkter, tjänster eller information. Detta engagemang kan vara värdefullt både för att förbättra användarupplevelsen och för att öka konverteringsfrekvensen på webbplatsen.

 

Mätvärden på din webbplats

Det kan vara utmanande att mäta användarengagemang eftersom det kräver insamling, spårning och analys av korrekt data. Dessutom måste du ha en god förståelse för vad datan egentligen visar. Här är några vanliga mätvärden som kan användas för att mäta användarengagemang:

  • Klickfrekvens (CTR): En indikation på hur mycket grundläggande engagemang din webbplats skapar hos användaren. Det mäter antalet klick på en länk jämfört med antalet visningar.

 

  • Antal sidvisningar: Genom att granska hur många sidvisningar din webbplats har fått under en specifik tidsperiod kan du se om användarengagemanget ökar eller minskar.

 

  • Populärt innehåll: Genom att undersöka vilka sidor på din webbplats som engagerar användarna mest, kan du ta reda på vilken typ av innehåll som fungerar och vilka sidor du behöver förbättra.

 

  • Nya och återkommande besökare: Nya besökare är alltid bra, men det är minst lika viktigt med återkommande besökare eftersom de tenderar att vara mer engagerade.

 

  • Avvisningsfrekvens (bounce rate): Indikerar hur många användare som går in på din webbplats och sedan lämnar den istället för att klicka sig vidare på sajten. Det kan vara en positiv indikation på att användaren hittade det hen var ute efter eller en negativ indikation på att hen inte hittade vad hen sökte.

 

  • Genomsnittlig sessionslängd: Visar hur länge användarna befinner sig på webbplatsen.

 

  • Antal konverteringar: Detta mätvärde visar hur väl du har lyckats engagera användarna och hur många av dem har utfört en önskad handling på webbplatsen, till exempel en registrering för nyhetsbrev eller en nedladdning. Det är viktigt att spåra både mikro- och makrokonverteringar för att få en helhetsbild av användarengagemanget.

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.