Strukturerad data – vad det är och varför det är viktigt för din webbplats?

Om du har en webbplats och vill att den ska synas högt upp i sökmotorresultaten, är det viktigt att du förstår vad strukturerad data är. Därför är det även viktigt att förstå hur du kan använda det till din fördel.

En bild på strukturerad data på en datorskärm.

Exempelbild på mycket data på en dator.

Vad är strukturerad data?

Strukturerad data är en form av markup som gör det möjligt för sökmotorer att bättre förstå innehållet på din webbplats. Genom att använda det kan du lägga till information om din webbplats som sökmotorer kan tolka. När sökmotorerna kan tolka det kan de använda det för att visa mer relevanta resultat till användare.

Varför är det viktigt?

Strukturerad data är viktigt av flera anledningar. För det första hjälper det sökmotorer att förstå vad din webbplats handlar om och vilken typ av innehåll som finns tillgängligt på den. Detta gör att sökmotorer kan visa mer relevanta resultat till användare och ökar chanserna att din webbplats kommer högt upp i sökresultaten.

För det andra gör strukturerad data det möjligt för din webbplats att visas på fler ställen i sökmotorresultaten, till exempel som en “Featured Snippet” eller “Knowledge Panel”. Dessa rutor med information högst upp i sökresultaten är mycket ögonfångande och kan öka trafiken till din webbplats.

Hur använder man strukturerad data?

Det finns flera olika sätt att använda det på din webbplats. En av de vanligaste metoderna är att använda schema.org markup. Detta är en form av markup som är utvecklad av Google, Microsoft, Yahoo och Yandex. Det innehåller en mängd olika typer av markup som kan användas för att beskriva olika typer av innehåll.

För att använda schema.org markup behöver du bara lägga till kod på din webbplats som beskriver det innehåll du vill markera. Det finns också verktyg som Yoast SEO som kan hjälpa dig att implementera data på din webbplats.

Kontentan av det hela är att strukturerad data är en viktig del av sökmotoroptimering. Det kan hjälpa din webbplats att synas högre upp i sökresultaten och få mer trafik. Genom att använda schema.org markup eller andra metoder för detta kan du förbättra sökmotoroptimeringen på din webbplats och få mer synlighet online.

Källa: https://www.tibco.com/reference-center/what-is-structured-data

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.