Sitemap – Vad är det och varför behöver din webbplats en?

En sitemap är en fil som innehåller en lista över alla sidor på en webbplats som är tillgängliga för sökmotorer och besökare. Syftet med en sitemap är att ge sökmotorer en översikt över hur webbplatsen är strukturerad och vilka sidor som är viktiga, så att de kan indexera sidorna mer effektivt.

Bild som demonstrerar flertal sidor på en webplats. De skall alla finnas i sitemap.

På bilden ser man flertal demonstrerade sidor på en webbplats.

Fördelar med sitemap

Fördelarna med att ha en sådan är många. För det första kan det förbättra sökmotoroptimeringen av din webbplats, eftersom det ger sökmotorer en strukturerad lista över alla sidor som ska indexeras. Det kan också hjälpa sökmotorer att upptäcka nya eller uppdaterade sidor på din webbplats snabbare, vilket kan öka chanserna för att de visas i sökresultaten.

En annan fördel med att ha en sitemap är att det kan hjälpa till att förbättra användarupplevelsen på din webbplats. Genom att ge besökare en enkel och tydlig översikt över alla tillgängliga sidor på webbplatsen, kan det göra det lättare för dem att hitta det de letar efter. Det kan också bidra till att minska antalet sidor som besökare “tappar bort sig” på och därmed minska avhoppsfrekvensen.

Hur skapar man en?

För att skapa en sitemap kan du använda en rad olika verktyg och programvaror. De flesta CMS (Content Management System) har inbyggda funktioner för att generera en sådan automatiskt. Det finns också många gratis onlineverktyg som kan hjälpa dig att skapa en sitemap, inklusive Google Search Console.

När du har skapat den är det viktigt att lägga till den i din webbplats källkod, så att sökmotorer kan hitta den. Du kan också lämna in den till sökmotorerna manuellt genom deras webbmasterverktyg.

Om vi sammarfattar detta så kan en sitemap vara en värdefull tillägg till din webbplats, som kan hjälpa till att förbättra sökmotoroptimeringen och användarupplevelsen. Genom att ge en strukturerad lista över alla sidor på webbplatsen, kan det göra det lättare för sökmotorer att indexera dem och för besökare att hitta vad de söker. Så om du inte redan har en, kan det vara värt att skapa en för din webbplats.

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Site_map

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.