PLA AdWords – Vad är de?

PLA AdWords (Product Listing Ads) är en marknadsföringsplattform från Google som är speciellt utformad för att marknadsföra produkter på nätet. Med dessa kan företag skapa produktannonser som visas för potentiella kunder på Google-sökresultatsidor, Google Shopping och andra relevanta webbplatser. Här kommer vad du behöver veta om PLA AdWords.

en katalog med en mer gammaldags och traditionell PLA adwords system

På bilden ser ni en katalog med produkter, det är en mer traditionell PLA annons.

Vad är PLA AdWords och hur fungerar det?

PLA AdWords är en produktannonseringsplattform som låter företag marknadsföra sina produkter på nätet genom Google. Det fungerar genom att företagen skapar en produktfeed som innehåller information om produkterna som de vill marknadsföra. Denna produktfeed laddas sedan upp på Google Merchant Center, som fungerar som en central plats för hantering av produktdata. När en användare söker efter en produkt på Google eller andra webbplatser som stöder PLA-annonser visas relevanta annonser baserat på sökfrågan.

Varför är PLA AdWords viktigt för ditt företag?

PLA AdWords kan vara en mycket effektiv marknadsföringsplattform för företag som säljer produkter på nätet. Genom att använda den här typen av annonser kan företag nå ut till en mycket större publik och öka sin försäljning. Med produktannonsering på Google kan företag visa upp sina produkter på en mycket visuell och engagerande sätt. Vilket i sin tur kan öka kundernas intresse för produkterna. Dessutom kan företag använda funktioner som olika produktgrupper och budgivning för att optimera sina annonser. Samt på så vis få bättre avkastning på sin investering.

Hur skapar du en effektiv kampanj?

För att skapa en effektiv PLA AdWords-kampanj måste du först ha en välstrukturerad produktfeed som innehåller all nödvändig produktinformation. Du bör också optimera dina produktbilder och beskrivningar för att maximera konverteringarna. När din produktfeed är uppladdad på Google Merchant Center kan du skapa en kampanj och annonser som riktar sig till specifika målgrupper baserat på sökord och geografisk plats. Du bör också använda funktioner som produktgruppssegmentering och budgivning för att maximera din ROI.

Som vi kan förstå så är PLA väldigt effektivt sätt att sälja produkter online. För att skapa en effektiv kampanj är det viktigt att ha en välstrukturerad produktfeed och optimera dina produktbilder och beskrivningar. Använd sedan funktioner som produktgruppssegmentering och budgivning för att optimera dina annonser och få bättre avkastning på din investering.

Källa: https://www.forbes.com/sites/roberthof/2013/01/29/once-controversial-googles-product-listing-ads-now-a-big-hit/?sh=37536fd9cc18

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.