Pagerank – Allt du behöver veta

Pagerank är en algoritm som utvecklades av Larry Page och Sergey Brin när de studerade på Stanford University. Idén bakom algoritmen var att mäta en webbplats popularitet baserat på dess länkar, med syftet att ranka webbplatser på ett mer objektivt sätt än vad som tidigare var möjligt.

pagerank är en viktig faktor inom SEO. Bilden demonstrerar top 3 placeringar.

Illustration på top 3 placeringar på exempelvis Google.

Idag är det en viktig faktor för sökmotoroptimering eftersom den påverkar hur högt en webbplats rankas på Google-sökresultatsidan. Så med en stark pagerank kan du öka din synlighet online och även öka konverteringarna på hemsidan.

Vad är Pagerank?

Det är en algoritm som används av Google för att bestämma en webbplats popularitet och relevans baserat på dess länkar. Det fungerar genom att räkna antalet länkar som pekar till en webbplats och kvaliteten på dessa länkar.

Hur fungerar det?

Det fungerar genom att räkna antalet länkar som pekar till en webbplats och kvaliteten på dessa länkar. Varje länk tilldelas en viss vikt, eller “PageRank-poäng”, som beräknas utifrån antalet länkar som pekar till en sida och kvaliteten på dessa länkar. Ju fler och högre kvalitativa länkar en sida har, desto högre poäng.

Hur påverkar pagerank min webbplats?

Pagerank kan påverka din webbplats ranking i sökmotorresultat. Om din webbplats har högre poäng än dina konkurrenters webbplatser kan det innebära en högre ranking på Google-sökresultatsidan. Detta kan i sin tur leda till högre trafik och större synlighet på nätet. Men även högre konverteringar på din webplats.

Det vi kan konstatera är att pagerank är en viktig faktor att förstå när man försöker optimera sin webbplats för sökmotorer. Genom att skapa högkvalitativa länkar till din webbplats kan du öka din ranking och därmed öka din synlighet på nätet. Det är viktigt att notera att det är bara en av många faktorer som påverkar en webbplats ranking i sökmotorer. Andra faktorer inkluderar till exempel sökordsoptimering, användarupplevelse, mobilitet, laddningstider och många fler. Det är därför viktigt att fokusera på en helhetsstrategi för sökmotoroptimering.

Källa: https://www.semrush.com/blog/pagerank/

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

pagerank är en viktig faktor inom SEO. Bilden demonstrerar top 3 placeringar.
Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.