Metadata betyder – information om annan information

Metadata är en grundläggande aspekt inom datavetenskapen som definierar information om annan information. Ännu enklare förklarat, metadata betyder information om annan information. Med andra ord, metadata är data som beskriver annan data. Det kan vara allt från en bild, fil eller webbsida. Så vad betyder metadata för din hemsida och varför är det så viktigt?

många undrar vad metadata betyder. På bilden ser vi bara texten data* på ett fönster.

Data finns i många olika former, men vad betyder metadata?

Påverkan på sökmotorer

Metadata är av största vikt för sökmotorer som Google, eftersom det hjälper dem att förstå innehållet på din webbsida och därmed klassificera den på ett mer exakt sätt. Genom att inkludera relevanta metadata i din HTML-kod kan du hjälpa sökmotorer att identifiera vad din sida handlar om och på så sätt öka dess synlighet i sökresultaten.

Olika typer av metadata

För att dra nytta av metadata på din hemsida finns det tre viktiga taggar som du bör använda: Title-taggen, beskrivningstaggen och alt-taggar. Titeln på din sida är en av de viktigaste faktorerna som sökmotorer använder för att avgöra vad sidan handlar om. Se därför till att inkludera sökord som är relevanta för din sida i titeln. Beskrivningstaggen ger en kort sammanfattning av vad sidan handlar om, och detta visas i sökresultaten under titeln. Skriv en kort och övertygande beskrivning som lockar användare att klicka på din sida. Alt-taggar används för att beskriva bilder på din sida, och genom att inkludera relevanta sökord i alt-taggen kan du hjälpa sökmotorer att förstå vad bilden handlar om.

Är det viktigt att inkludera det?

Att inkludera metadata på din hemsida kan verka som en liten sak. Men det kan verkligen göra en stor skillnad för din webbsidas synlighet och placering i sökresultaten. Genom att använda metadata på rätt sätt kan du öka din webbsidas synlighet och locka fler besökare till din sida. Detta är särskilt viktigt för företag och organisationer som vill ha en högre ranking på Google och därigenom få fler kunder och öka försäljningen.

Så enkelt förklarat, metadata betyder information som beskriver annan information. För din hemsida är metadata viktigt för att sökmotorer ska kunna förstå och indexera innehållet på din sida. Genom att använda metadata på rätt sätt kan du öka din webbsidas synlighet och locka fler besökare till din sida. Så se till att inkludera relevant metadata på din hemsida för att få ut det mesta av din webbplats.

Källa: https://www.techtarget.com/whatis/definition/metadata

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.