Kom igång med sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är en viktig del av webbutveckling och en välkänd term inom branschen. När konkurrensen om att toppa sökresultaten på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo ökar, blir SEO mer viktigt. Genom att optimera din webbplats för sökmotorerna ökar du chansen att få fler besökare till din webbplats och därmed möjligheten att tjäna mer pengar. För den som driver en egen webbplats är det viktigt att börja med sökmotoroptimering för att få ut det mesta av sin webbplats.

Kom igång med sökmotoroptimering

Vad är Sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering handlar om att anpassa innehållet på en webbplats för att öka dess synlighet på internet. Det innebär att webbplatsen hamnar högre i sökresultaten när användare söker efter specifika sökord i sökmotorer. För att uppnå detta krävs det att innehållet på webbplatsen är relevant för de sökord som används, användbart och pålitligt. Detta kan leda till en bättre ranking i sökmotorerna och i bästa fall kan webbplatsen toppa sökresultaten redan efter den första sökningen.

Varför ska man satsa på sökmotoroptimering?

Människor söker ständigt efter information på internet och sökmotorer är ett av de vanligaste verktygen för att hitta det man söker. Faktum är att det görs cirka 5,5 miljarder sökningar varje dag världen över. För företag kan detta vara en stor möjlighet eftersom många av dessa sökningar görs av människor som letar efter en produkt eller tjänst. Det finns alltså kommersiella avsikter i dessa sökningar som kan vara direkt relaterade till just ditt företag. Genom att optimera sin webbplats för sökmotorer och att vara synlig i sökresultaten kan företaget öka sin chans att nå dessa potentiella kunder.

Förutom sökningar som är direkt relaterade till vad ditt företag erbjuder, finns det även sökningar som är löst relaterade. Dessa sökningar kan faktiskt skapa ännu fler möjligheter för företaget genom att lösa människors problem och bli en tillförlitlig resurs. Ett exempel på detta kan vara om du driver en webbutik för dataspel och länkar till populära dataspelsnyhetssajter som Gamespot eller IGN.

Detta kan förbättra din webbutiks trovärdighet och göra den till en pålitlig resurs för information om dataspel. Ju mer respekterad din webbutik blir, desto bättre blir rankingen i sökmotorerna och det ökar sannolikheten för att människor ska köpa produkter från dig. Eftersom det är mer troligt att man köper en produkt från en plats som erbjuder bra information. Detta är en smart strategi för att öka företagets tillväxt.

Vad kostar sökmotoroptimering?

Priset för sökmotoroptimering kan variera beroende på vilka tjänster som efterfrågas av kunden. Det kan handla om att optimera hela webbplatsen eller endast specifika webbsidor. En annan viktig faktor som påverkar priset är om det är ett engångsjobb eller om det krävs en kontinuerligt uppföljning och underhåll för att hålla webbplatsens sökmotoroptimering på topp. Priset kan också variera beroende på svårighetsgraden av projektet. Det kan vara svårt att ge ett exakt pris utan att veta detaljerna i vad kunden behöver, men det är viktigt att notera att en kontinuerlig sökmotoroptimering kan vara viktig för att upprätthålla en hög ranking i sökmotorerna

Det är viktigt att komma överens med webbyrån om vilken typ av prismodell som passar bäst för ditt företag och dina behov. Det är också viktigt att jämföra olika erbjudanden och priser från olika webbyråer för att få bästa möjliga pris.

Hur ska man jobba med det 2023?

Googles algoritmer är komplexa och det finns många faktorer att tänka på för att öka din ranking. Faktum är att det finns hundratals olika rankingfaktorer som påverkar sökresultaten. Dessutom förbättrar och uppdaterar Google ständigt sina algoritmer för att avgöra hur webbplatser ska rankas. Men det finns också andra sökmotorer som Bing och Yahoo som du kan optimera för. Det viktigaste är att du fokuserar på att skapa relevant och användbart innehåll för dina användare och att förbättra din webbplats tekniskt för att få en bättre ranking i sökmotorerna.

Utöver relevant innehåll är de centralaste rankingsfaktorerna följande:

Att ha en hög ranking i sökmotorer är avgörande för att öka trafiken till din webbplats och därmed öka dina försäljningar. Det finns många faktorer som påverkar din webbplats ranking, däribland

  • hur användare interagerar med din webbplats.
  • hur snabb och anpassningsbar din webbplats är.
  • hur unikt och värdefullt innehållet på din webbplats är.
  • samt kvaliteten på länkarna till din webbplats.

Det är viktigt att förbättra dessa faktorer för att öka din ranking i sökmotorerna och få mer trafik till din webbplats. Länkar från välkända och pålitliga webbplatser är speciellt viktigt för att öka din ranking och öka din webbplats synlighet online.

Källa:
https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide

 

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.