Kannibalisering – vad det är och hur kan man undvika det

Har du någonsin hört talas om kannibalisering i samband med din webbplats? Om inte, är det dags att du lär dig vad det är och hur det kan påverka din sökoptimering negativt. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad det är och hur du kan undvika det.

På bilden ser vi 4 identiska outfits. Precis som dessa 4 skulle kunna konkurrera med varann kan din hemsida göra det med likadana sidor, då kallas det kannibalisering

På bilden demonstrerar vi 4 identiska sökresultat som alla tävlar med varann.

Vad är kannibalisering?

Kannibalisering i sökmotorkontext uppstår när två eller flera sidor på din webbplats konkurrerar om samma sökfras. Detta kan ske om du har flera sidor som är optimerade för samma eller liknande sökfraser. När detta händer blir det svårt för sökmotorerna att avgöra vilken sida som ska visas i sökresultaten. Detta kan resultera i att inget av dina sidor visas på första sidan av sökresultaten.

Hur undviker man det?

För att undvika kannibalisering är det viktigt att ha en tydlig struktur på din webbplats. Varje sida på din webbplats bör vara unik och innehålla innehåll som är specifikt för den sidan. Du bör också använda specifika sökfraser för varje sida och undvika att använda samma sökfraser på flera sidor. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du undvika det på din webbplats och se till att dina sidor rankas högt i sökresultaten.

Varför är kannibalisering viktigt att undvika?

Kannibalisering kan ha en negativ effekt på din sökoptimering eftersom det förvirrar sökmotorerna och minskar chanserna att dina sidor rankas högt i sökresultaten. Om du vill ha en väl optimerad webbplats är det viktigt att du undviker detta och skapar unikt och specifikt innehåll för varje sida på din webbplats.

Kannibalisering är något som du bör undvika när du optimerar din webbplats för sökmotorer. Genom att ha en tydlig struktur på din webbplats och undvika att använda samma sökfraser på flera sidor, kan du se till att din webbplats rankas högt i sökresultaten och lockar mer trafik. Kom ihåg att en väl optimerad webbplats kräver arbete och engagemang, men det kan ge dig betydande fördelar på sikt.

Källa: https://yoast.com/keyword-cannibalization/

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.