Vad är en CTA? – Fånga besökarens uppmärksamhet och öka konverteringar

En call-to-action, förkortat CTA, är en nödvändig del av varje digital marknadsföringsstrategi. Det är en knapp, länk eller annan visuell anvisning som uppmanar besökaren att ta en specifik åtgärd, till exempel att registrera sig för en tjänst, prenumerera på ett nyhetsbrev eller köpa en produkt.

På bilden ser vi ett par CTA på en hemsida.

Varför är CTA så viktiga?

Genom att inkludera en CTA i ditt innehåll eller på din hemsida kan du styra besökarens uppmärksamhet och uppmuntra dem att ta en handling som leder till ökad konvertering. Men för att göra det effektivt finns det vissa saker att tänka på.

Relevans: Den bör vara relevant för sidan eller innehållet den visas på. Om du säljer en produkt ska du uppmana besökaren att köpa den produkten, inte att prenumerera på ett nyhetsbrev.

Utformning: En call to action bör sticka ut från resten av sidan och ha en tydlig visuell stil och text. Färgen på knappen är också viktig för att fånga besökarens uppmärksamhet.

Placering: Placera din call to action där besökaren kan se den tydligt utan att behöva bläddra för mycket. Ofta används de högst upp på sidan eller i slutet av innehållet.

Språk: Språket på din CTA är viktigt. Använd aktiva verb som “Köp nu” eller “Registrera dig här” för att ge en tydlig anvisning om vad besökaren ska göra.

Testning: Testa olika CTA för att se vilken som ger bästa resultat. En liten förändring i utformning eller text kan ha stor påverkan på konverteringar.

I dagens digitala värld är det nödvändigt att använda CTA för att öka konverteringar och fånga besökarens uppmärksamhet. Genom att följa dessa riktlinjer kan du skapa en effektiva knappar som hjälper dig att nå dina marknadsföringsmål. Så se till att inkludera en eller fler call to actions på din hemsida eller i ditt innehåll idag och se hur den kan förbättra din konverteringsgrad.

Källa: https://www.investopedia.com/terms/c/call-action-cta.asp

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.