Canonical

Att lägga in en canonical-tagg i HTML-koden är en viktig metod för att informera sökmotorerna om vilken URL som är den primära versionen av en hemsida. Detta hjälper till att undvika problem med duplicerat innehåll som kan förekomma på flera olika URL-adresser. Med hjälp av canonical-taggen kan man specificera vilken version av en sida som sökmotorerna ska visa i sina sökresultat. Canonical-taggen skapades 2009 av Microsoft, Google och Yahoo för att underlätta för hemsidesägare att hantera problemet med duplicerat innehåll på ett enkelt och effektivt sätt.

Canonical

Varför behövs canonical?

Taggens syfte är att hjälpa sökmotorerna att hitta den rätta versionen av en sida, och därmed undvika problem med duplicerat innehåll. Med hjälp av denna tagg kan man specificera för sökmotorerna vilken version av en sida som är den primära och som ska visas i sökresultaten. På så sätt kan man undvika problem med duplicerat innehåll och säkerställa att sökmotorerna indexerar och rankar rätt version av en hemsida. Denna tagg är viktig för att förhindra att sökmotorerna missar viktigt unikt innehåll på en webbplats på grund av dubbletter.

Genom att använda canonical-tagg i HTML-koden kan du berätta för sökmotorerna vilken URL som är den rätta. Detta är särskilt viktigt om du har flera versioner av samma sida eller innehåll på din hemsida, eller om du har innehåll som finns på andra webbplatser. Att använda sig av en canonical-tagg på sin hemsida kan hjälpa en att få mer kontroll över sitt innehåll och dess ranking i sökmotorerna.

Bästa praxis

Genom att sätta en canonical-tagg i mallen för din hemsida, så kan du undvika problem med dubbletter i framtiden. Dålig kod kan också orsaka att olika versioner av din webbplats URL:er skapas, vilket kan leda till flera canonical-taggar. Det är därför viktigt att kontrollera dina URL:er noggrant, speciellt om din hemsida drivs av ett CMS (content management system).

 Källa:
https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/consolidate-duplicate-urls

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.