Vad är användartester och varför är de viktiga för din produkt?

Användartester är en metod som används för att utvärdera en produkts användarvänlighet. Testarna är verkliga användare som utför specifika uppgifter på produkten, samtidigt som de ger feedback på sina erfarenheter. 

användartester är viktiga för utveckling. På bilden testar en person en ny webprodukt.

Användartester kan göras på både mjuk- och hårdvara.

Dessa tester ger värdefull insikt om hur användarna interagerar med en produkt och vad som fungerar bra och mindre bra. Detta hjälper till att identifiera områden som behöver förbättras eller optimeras för att förbättra användarupplevelsen.

Hur fungerar användartester?

De kan utföras på olika sätt, men en vanlig metod är att testpersonerna ges uppgifter att utföra på produkten medan deras beteende, reaktioner och feedback registreras. Detta kan göras både i laboratoriemiljö eller på distans genom användning av mjukvara.

Vilka fördelar har användartester?

En av de största fördelarna med användartester är att de ger utvecklare och designer möjlighet att se produkten genom ögonen hos sina slutanvändare. Detta är särskilt viktigt eftersom produktutvecklare ofta är för involverade i produkten för att kunna se den från en nybörjares perspektiv.

Användartester ger också möjlighet att tidigt identifiera problem och brister i produkten. Detta gör det möjligt att göra förbättringar innan produkten lanseras, vilket kan spara tid och pengar på lång sikt. Samt du kommer att ha högre kundnöjdhet, då de får en klar och fungerande produkt.

Hur kan du genomföra användartester?

För att genomföra dessa behöver du hitta testdeltagare som representerar din målgrupp. Det är viktigt att ha en testplan och specifika uppgifter som testpersonerna ska utföra under testet. Testresultaten ska analyseras och användas för att identifiera områden för förbättringar.

Testerna är ett viktigt verktyg för att förbättra användarupplevelsen av din produkt. Genom att förstå användarnas beteende och feedback kan du förbättra design och funktionalitet. Att genomföra tester behöver inte vara komplicerat, och kan ge stora fördelar på lång sikt på många olika plan. Så ta er tid och gör tester för er samt er kunders skull.

Källa: https://www.usability.gov/how-to-and-tools/methods/usability-testing.html

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.