A/B-test

A/B-test? Vad är det och hur kan det hjälpa mig? A/B-tester är ett kraftfullt verktyg för att optimera webbplatser och appar. Genom att jämföra olika versioner av en sida eller app kan man snabbt och enkelt se vilken variant som är mest effektiv när det gäller att nå målen.

Detta görs genom att slumpvis visa två eller flera versioner för användaren, och sedan använda statistisk för att avgöra vilken variant som presterar bäst när det gäller konvertering. A/B-tester är en enkel, men mycket effektiv metod för att förbättra prestanda och öka konverteringar på en webbplats eller app.

A/B-test

Hur går A/B-test till?

A/B-testning är en metod för att jämföra prestanda mellan två versioner av en webbsida eller en del av en app. I förberedelse för testet tas en sida eller del av appen och skapas i två olika versioner. Dessa versioner kan variera från små förändringar såsom en rubrik eller en knapp, till större förändringar som en helt ny design. När testet genomförs, visas ena versionen för hälften av besökarna medan den andra versionen visas för den andra hälften.

Engagemanget hos besökarna mäts och samlas in, och sedan analyseras. På så sätt kan man avgöra om förändringen hade en positiv, negativ eller neutral effekt på prestanda och engagemang.

Vilka verktyg används?

A/B-tester är ett viktigt verktyg för att optimera webbplatser och appar, och det finns många olika verktyg som kan användas för detta syfte. En av de mest populära verktygen är Google Analytics och Google Optimize. Dessa verktyg ger möjlighet till A/B-tester, multivariabel-tester där flera olika delar av en sida testas samtidigt, experiment på serversidan och mycket mer.

Det finns bra gratisversioner av dessa verktyg som är lämpliga för mindre företag, men för verksamheter med större arbetslag kan det vara bra att skaffa Google Analytics 360.

Fördelar med A/B-tester

A/B-tester är ett mycket användbart verktyg för att optimera digitala produkter som hemsidor och appar. Det finns många fördelar med att använda denna metod för att förbättra prestanda och användarupplevelse. Genom att testa olika versioner av en sida eller app och välja den som leder till det önskade resultatet, kan man göra produkten mer effektiv och förbättra användarupplevelsen. Detta kan också minska risken för att användare lämnar sidan eftersom de inte uppnår det de önskar, och öka chansen för konvertering, såsom att kunden lämnar sin e-postadress eller köper något. På så sätt kan A/B-tester bidra till ökad försäljning och ökad nöjd kund.

Källa:
https://en.wikipedia.org/wiki/A/B_testing

Har du också planer på att växa?

Vi är experter på SEO & Growth Marketing.

Jorge Castro

När det gäller digital marknadsföring i Sverige är Jorge Castro ett namn som ofta återkommer i sammanhanget. Med en bas i Stockholm har Jorge etablerat sig som en av landets ledande röster inom SEO och Growth Marketing. Hans resa genom digital marknadsföring har inte bara sett framgångar genom teori utan även genom praktiska resultat. Som marknadschef på ABS Wheels mellan 2014 och 2021 drev han företaget från en omsättning på 30 MSEK till imponerande 130 MSEK, vilket vittnar om hans skicklighet och taktik.

Men Jorge är inte bara en siffra och resultatdriven individ. Hans passion för området skymtar genom i de många framträdanden han har gjort i några av landets största poddar och tidningar. Namn som Ehandel.se, Entrepreneur, Market, Finanstid, Dagens Handel, Resume och Veckans Affärer har alla haft förmånen att presentera Jorges insikter, vilket har cementerat hans plats som en ledande auktoritet inom sitt område.

Denna erfarenhet och expertis ledde till att han korades till Årets Digitala Marknadsförare, ett erkännande som få kan stoltsera med. Trots hans professionella framgångar, ger Jorge också en personlig inblick i sitt liv genom sin bok som han skrivit “framtidens SEO”, boken finns att köpa hos sveriges alla största bokhandlare som adlibris, bokus och Akademibokhandeln.

Om du någonsin har tvivlat på vikten av SEO, growth marketing eller digital strategi, kommer ett möte med Jorge att omvandla dina synpunkter. Med beprövade strategier, en gedigen track record och en passion för att dela sina kunskaper, representerar Jorge Castro den guldstandard alla digitala marknadsförare strävar efter.

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna, tipsen och insikterna? Se till att följa Jorge på Linkedin och utforska mer av hans tankeledarskap där.